Artikkeli
Länsimainen maailmankuva 2000-luvun lukion oppikirjoissa
Jyri Rosendahl
Vaikka jokaisen historiassa eläneen ihmisen voi nähdä yksilönä ainutlaatuisine elämineen ja motiiveineen, rakennetaan historiallisissa narratiiveissa usein todellisia tai kuvitteellisia sidoksia ihmisten välille esimerkiksi samankaltaisten elämäntilanteiden, motiivien, kansallisuuksien tai kulttuurien kautta. Nämä olettamukset eivät välttämättä ole tosia: me emme voi varmaksi sanoa, oliko esimerkiksi kahdella samassa pitäjässä 1600-luvulla asuneella talonpojalla samanlaiset käsitykset maailmasta, itsestään tai arjestaan, vaikka he meille näyttäytyisivätkin saman sosiaalisen kategorian sisällä.
Artikkelissa kysyn, minkälaisina ominaisuuksina länsimaisuus ja eurooppalaisuus näyttäytyvät lukion historian oppikirjoissa ja näyttäytyvätkö ne ylipäätään. Osana länsimaisuutta tarkastelen myös sitä, mitä on ei-länsimaisuus ja miten se suhteutuu länsimaisuuteen. Tutkimusaineisto koostuu Forum-kirjasarjaan (Otava, 2009, 2010 ja 2012) kuuluvista lukion oppikirjoista. Erittelen tässä artikkelissa eurooppalaisuutta käsittelevää Eurooppalainen ihminen -osaa, 1800- ja 1900 -luvun kansainvälistä politiikkaa käsittelevää Kansainväliset suhteet -osaa ja ei-eurooppalaisiin kulttuureihin keskittyvää Kulttuurien kohtaaminen -osaa.
Oppikirjoja voidaan tarkastella kulttuurituotteina, jotka kuvastavat oman aikansa intressejä muun muassa poliittisesti ja taloudellisesti. Niissä kilpaillaan virallistetun tiedon auktoriteettiasemasta ja siitä, kenen tiedolle tuo asema kuuluu.
Maailmankuvien tutkimus ja identiteetti
Maailmankuvien ja niiden synnyn taustalla voidaan tarkastella käsitteitä, kuten me–muut -diskurssi, identifikaatio ja länsimaisuus. Stuart Hallin klassikkotutkimukset 1990-luvun lopusta ovat käsitteellistäneet identiteetin, me–muut -diskurssin ja maailmankuvan monimutkaista suhdetta. Hallin mukaan ”meitä”, siis Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, ja ”muita”, ei-länsimaisia alueita koskeva diskurssi toimii aina suhteessa valtaan.
Tässä artikkelissa tarkastelen 2000-luvulla tuotettujen lähteiden välittämää maailmankuvaa. Irma Sulkunen, Marjaana Niemi ja Sari Katajala-Peltomaa ovat tutkineet suomalaisia maailmankuvia esimodernilta ajalta viime vuosisadalle asti, ja sosiologisen näkemyksen mukaan maailmankuva yhdistyy aina aikansa ilmiöihin ja yhteiskuntiin. Historian tutkimuksessa maailmankuvan käsitteen käyttö on usein väljää, ja sitä käytetään useimmin määrittämättömänä taustakäsitteenä kuin tutkimuksen kohteena. Historiankirjoitus on osa kulttuurista muistia, ja tulkinnat menneisyydestä rakentavat nykyhetkeä monella tasolla, niin yksityisesti kuin esimerkiksi kansallisestikin.
Norman B. Leventahl Map Center / Flickr, https://www.flickr.com/photos/normanbleventhalmapcenter/2709979633
Karttojen kokosuhteet ja asettelu kertovat paljon tekijöidensä maailmankuvasta. Heinrich Büntingin kartta vuodelta 1581.
Historia on tapahtumien kulun ja kronologisten jatkumoiden luomista, neuvottelua ja tuottamista. Historiankirjoitus rakentaa kollektiivisen identiteetin rakennuspalikoiksi kuviteltua menneisyyttä vastaamalla esimerkiksi kysymykseen: ”Keitä me olemme?”
Historiateokset luovat Sulkusen, Niemen ja Katajala-Peltomaan mukaan ”yhteenkuuluvuuden tunnetta kuvaamiensa menneisyyden ihmisten ja lukijoiden välille, ja näin tehdessään voivat vaikuttaa lukijoiden itseään koskeviin käsityksiin.”
Historiassa on perinteisesti tehty eroa esimodernin ja modernin välisten dikotomioiden käsitteellistämisellä. Esimoderni, ”vanhempi” aika on nähty yhteisöllisyyden, uskomusten ja myyttien aikana, kun taas moderni aika rationaalisuuden, tieteen ja yksilöllisyyden korostamisen siivittämänä aikakautena.
Forum-oppikirjat olivat yksi niistä oppikirjasarjoista, jotka toimivat 2010-luvun taitteessa historianopetuksen oppimateriaalina. Oppikirjoina ne olivat käytössä esimerkiksi omassa lukiossani. Kuusiosaisessa oppikirjasarjassa lähdetään liikkeelle yleisistä historian tapahtumista aina ensimmäisten sivilisaatioiden synnystä 1900-luvun loppuun saakka. Siinä käsitellään erikseen eurooppalaista kulttuuria, 1900-luvun globaalia maailmaa, Suomen ja Ruotsin historiaa sekä ei-länsimaisia kulttuureita. Tässä artikkelissa käsittelen eurooppalaiseen kulttuuriin perehtyvää toista osaa, Forum: Eurooppalainen ihminen, 1900-luvun historiaa läpi käyvää kolmatta osaa Forum: Kansainväliset suhteet sekä ei-länsimaisten kulttuurien historiaa opettavaa kuudetta osaa, Forum: Kulttuurien kohtaaminen. Kirjojen tekijöistä osa on historian ja yhteiskuntaopin lehtoreita. Selkeyden vuoksi artikkelin lähdeviitteissä käytän kirjoista roomalaista numerointia Forum II 2010; Forum III 2012; Forum VI.
Mitä on länsimaisuus?
Varhaismodernina aikana lännen ja idän maantieteellisillä sijainneilla todella oli merkitystä – länsi oli esimerkiksi kaupankäynnin kautta jatkuvassa yhteydessä itään ja islamilaiseen maailmaan, jota vasten peilattiin ja tuotettiin identiteettiä lännestä. Hall esittää näiden alueiden rajojen vetämiseen liittyviä ongelmia, joista yksi oli se, ettei kukaan oikeastaan ollut varma, mihin maantieteellinen länsi päättyy. Hall sanookin lännen olevan yhtä lailla idea kuin maantieteellinen tosiseikka.
On siis selvää, että länsimaisuus ja ei-länsimaisuus kuuluvat ja näkyvät joko tietoisesti tai tiedostamatta modernin ajan historiankirjoituksessa ja muissa historiateoksissa. Usein kuultu sanapari ”kulttuurien kohtaaminen” havainnollistaa ajatusta siitä, että on hyvin yhdenmukainen ”me” ja hyvin yhdenmukainen ”he”, jotka ikään kuin kohtaisivat toisensa sellaisinaan. Todellisuudessa tällaista kohtauspaikkaa tai -tilannetta ei todennäköisesti löydy. Mitään yhtenäistä länsimaista kulttuuria tuskin on olemassakaan, vaikka voisimme keksiä sille monia yhteisiä määrittäjiä, kuten kapitalismi ja kansallisvaltiokehityksen myötä syntyneet länsimaiset valtioinstituutiot, jotka muokkaavat kansalaistensa maailmankuvaa.
Hall nostaa esiin Foucault’n käyttämän diskursiivisen muodostuman termiin kuvaamaan sanoihin perustuvia valtarakenteita.
Lukion oppikirjat ja kuviteltu eurooppalaisuus
Forum-kirjasarjan oppikirjat Forum: Eurooppalainen ihminen, Forum: Kansainväliset suhteet ja Forum: Kulttuurien kohtaaminen ovat 2000-luvun alun lukion oppikirjoja, jotka on painettu vuosina 2009, 2010 ja 2012. Vuoden 2003 lukion opetussuunnitelman perusteet kertovat historian opetuksen luovan yksilöllistä, kansallista ja eurooppalaista identiteettiä.
Me–muut -diskurssia ilmenee ei-länsimaisten kulttuurien historioihin keskittyvän Forum: Kulttuurien kohtaaminen -osan takakannessa, jossa mainitaan teoksen tarkastelevan ”länsimaisen ja muiden kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja kohtaamistilanteita”.
Forum: Eurooppalainen ihminen -oppikirjassa tutkitaan länsimaisen kulttuurin kehitystä antiikista nykypäivään. Se alkaa luvulla ”Antiikin ihminen”, jossa sanotaan länsimaisen kulttuurin olevan ”[…] täynnä antiikin kreikkalaisten kulttuurin piirteitä; demokratia, teatteri, urheilu, klassinen taide ja järkiperäinen ajattelu ovat vain joitakin esimerkkejä.”
Nykytutkimuksessa on käsitetty järjen ja ajattelun erottaminen ei-länsimaisista kulttuureista.
Antiikkia käsitellessään Forum: Eurooppalainen ihminen käyttää otsikoita kuten ”Ateenan demokratia ja yhteiskunta”, ”Ateena – demokratian kehto” tai ”Tietoon perustuvan maailmankuvan synty”.
Lukion oppikirjassa esitetään nykyaikaisen, demokraattisen kansalaisyhteiskunnan juuret enemmän antiikkilähtöisinä kuin keskiajalta peräisin olevina. Kirkko kuvataan ennen kaikkea vallankäyttäjänä.
Kouluinstituution opetussuunnitelmat perustuvat aina joillekin arvoille, ja oppikirjat pyrkivät muun muassa rahoituksen saamisen takia tukemaan näitä arvoja. Esimerkiksi vuoden 2005 opetussuunnitelmassa lukion historian oppiainekohtaisiin tavoitteisiin kuuluu se, että opiskelija ymmärtää eurooppalaisuuden rakentuvan Euroopan keskeiselle kulttuuriperinnölle.
Länsimainen maailmankuva näkyy oppikirjassa esimerkiksi, kun puhutaan Euroopasta yhtenäisen kulttuurien alueena, jonka kollektiiviseen identiteettikäsitykseen kuuluvat muun muassa eurooppalaiset arvot ja demokratia.
Oppikirjassa antiikin loppuminen ja keskiajan alkaminen määritetään Rooman hajoamisella. Kirjassa yhtäältä mainitaan, että Länsi-Rooman tilalle ei heti syntynyt yhtenäistä valtakuntaa ja toisaalta myös Itä-Roomasta puhutaan antiikin perillisenä, jonne antiikin tieteellisen perinnön todetaan siirtyneen. Bysantissa ja islamilaisessa maailmassa esitetään kulttuurin säilyneen elinvoimaisena.
On myös huomattava, että oppikirjassa kyllä kehotetaan kiinnittämään huomiota ”keskiaika”-termin ”tulkinnallisuuteen”.
Ideologinen länsi ja ideologiset muut lukion oppikirjoissa
Forum III: Kansainväliset suhteet -kirja käsittelee 1900-luvun historiaa sekä sivuaa 1800-lukua esimerkiksi imperialismin ja nationalismin yhteydessä. Kyseistä aikaa käsitellään globaalina maailmana, jossa toimijoina ovat valtiot, ja kansainvälisen politiikan sanotaan tarkoittavan nimenomaan valtioiden keskinäisiä suhteita.
Sophie Wattin analyysissa 1900-luvun maailmannäyttelyistä todetaan siirtomaista ja niiden ihmisistä rakennetun kuvan olevan ennen kaikkea ”eksoottinen”, vailla niinkään kansallisuutta tai heterogeenisyyttä; yhdistävänä tekijänä näille kansoille ja kulttuureille on annettu kolonialismi.
Kylmäksi sodaksi kutsuttu ajanjakso 1900-luvun historiassa on oiva lähtökohta ideologisen idän ja ideologisen lännen tarkasteluun. Kylmää sotaa käsitellään erityisesti oppikirjassa Forum: Kansainväliset suhteet, ja sen keskiössä ovat Neuvostoliitto ja Yhdysvallat, joiden kesken kamppaillaan kahden aatteen välillä. Kiintoisaa on kylmän sodan ajan kuvaus ”rauhan” aikana, vaikka kylmän sodan aika ei varsinaisesti ollut mikään rauhan aika, vaan sotia käytiin aina 1900-luvun viimeisiin vuosiin asti niin Euroopassa kuin muuallakin. Esimerkiksi Nikita Hruštšovin sanotaan riskeeranneen rauhan.
Silti oppikirjassa Neuvostoliittoa ja länsimaisia toimijoita kuvataan paitsi virheistään oppineiksi, myös uutta sotaa pelkääviksi osapuoliksi. Kuitenkin kaikkien osapuolten ja toimijoiden suhde globaaliin maailmaan ja tekojen asettaminen kansainväliselle ”näyttämölle” näkyvät oppikirjan tekstissä, joissa esimerkiksi suurvaltojen johtajat eivät halunneet menettää kasvojaan muiden valtioiden ja oman valtion kansalaisten edessä.
Kylmän sodan aikainen kilpavarustelu on esimerkki siitä, kuinka suurvallat identifioituivat toistensa kautta – Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton toiminta tapahtui sosiaalisesta lokaatiosta, jossa näiden valtioiden motiiveja peilattiin aina toisiinsa. Rogers Brubakerin ja Frederick Cooperin analyysissa identiteetti ohjaa valtioiden itseymmärrystä, muiden ymmärrystä ja näiden sosiaalisessa tilassa tapahtuvaa toimintaa.
Lukion oppikirja ei ole vapaa itsensä asemoinnista: se on länsimaisessa (ja pohjoismaisessa) Suomessa tuotettu oppikirja, joka ”tietää” historian tapahtumien kulun tähän päivään asti. Se, tai paremminkin sen kirjoittajat, eivät voi olla neutraalissa asemassa suhteessa länsimaiseen diskurssiin, koska oppikirja on tämän diskursiivisen muodostuman tuote. Neuvostoliiton ”romahtaminen”
Kun puhutaan kulttuureista toisistaan erottuvina kokonaisuuksina, saattavat vallalla olevat kulttuuriset käytänteet näyttäytyä neutraaleina.
Länsimaisuus kulttuurina historian oppikirjoissa
Artikkelissani kysyin, minkälaisina ominaisuuksina länsimaisuus ja eurooppalaisuus näyttäytyvät lukion historian oppikirjoissa, mitä on ei-länsimaisuus ja miten se suhteutuu oppikirjoissa länsimaisuuteen. Suomalaisille lukiolaisille tarkoitetut Forum-kirjat pitää nähdä paitsi oppikirjoina, myös oman aikansa kulttuurituotteina: niissä välitetään kuvaa maailmasta Suomessa opiskeleville nuorille. Forum-kirjasarjassa tehdään valintoja ja arvotetaan historiaa – antiikki sanoitetaan nykyihmisen perintönä, mutta keskiaikaa taas ei. Antiikin ihminen mielletään tieteellisenä, mutta keskiajan ihmistä ei. Kapitalismia puolustetaan, mutta kommunismista vapaudutaan. Tämä kaikki osoittaa sen inhimillisyyden, joka historiaan kuuluu: muistamme, mitä ja miten haluamme muistaa.
On huomattava, että historian käsittely tapahtuu lännen diskursiivisen muodostuman kautta, ja esimerkiksi antiikki tulee verratuksi länteen ja länsimaisuuteen. Tieteellisyys, ihmisten vapaus ja demokratia ovat esille tuotavia asioita antiikkia esiteltäessä, samoin kuin länsimaisuuden juuret. 1900-lukua käsiteltäessä historia kerrotaan vahvasti dikotomisen kommunismi–länsimaisuus -asetelman kautta, jossa lopulta toinen ”voittaa”.
Maailmankuva, jota lukion oppikirjat tuottavat, on länsimainen. Eurooppalaisuus ja länsimaisuus eivät ole maantieteellisiä, vaan historiallisia identiteettejä, joihin on nivoutunut paljon aatteellisia ja kulttuurisia suuntauksia. Lukion oppikirjoissa Eurooppaa kuvataan varsin yhtenäisenä kulttuurialueena, jossa muutos esitetään usein koko Eurooppaa koskevana aatteena, historiallisina tilanteina, kuten esimerkiksi keskiajan tai kylmän sodan aikana, tai jonkin tapahtumaketjun kautta, kuten toisen maailmansodan aikana. Ei ole syytä ajatella, että yksikään yllä analysoiduista prosesseista olisi mitenkään aktiivista länsimaisuuden rakentamista, vaan oppikirjat tulee nähdä aikansa lähteinä, joihin vaikuttavat yhtä lailla historialliset kontekstit, kohdeyleisö ja kirjoittajien omat positiot. Opetusmateriaalina oppikirjojen välittämät puhetavat, ajattelumallit ja maailmankuvat siirtyvät eteenpäin ja nivoutuvat osaksi opetusta ja ihmisten tapaa hahmottaa maailmaa.
Mikä sitten on tietoisen ja tiedostamattoman maailmankuvien rakentamisen suhde oppikirjoissa? On selvää, että oppikirjojen kirjoittajien omien positioiden lisäksi tähän suhteeseen vaikuttavat myös maailman tapahtumat ja Suomen poliittinen tilanne aina opetusministeriöstä opetussuunnitelmiin ja kouluissa tapahtuviin opetustilanteisiin. Vaikka lukiolla onkin ollut aina myös yleissivistävä merkitys, on lukiolaisen ajatuksissa taas päämääränä usein ylioppilaskirjoitukset tai vähintäänkin pakollisten kurssien suorittaminen. Oppikirjan asemaa tietoisena vaikuttajana ei pidä korostaa liikaa, vaan täytyy muistaa myös sen rooli monien intressien yhtymäkohtana: konkreettisimmillaan opetussuunnitelman sanelemat yhteiskunnalliset ja poliittiset intressit kohtaavat yhteiskuntamme koulutusvaatimukset, kuten ylioppilastutkinnon. Tämän päälle oppikirjan tulee vielä olla pedagogisesti mielekäs, opiskelijoille ja opettajille suunnattu kokonaisuus, jotta se päätyisi mahdollisimman monen lukiolaisen työpöydälle ja tuottaisi rahaa tekijöilleen. Onkin helppo ymmärtää, ettei oppikirjan valtaa rakentava ja ylläpitävä, historiallisia maailmankuvia (usein) toisintava luonne ole tällöin kirjan tekijän jokapäiväisissä ajatuksissa.
LÄHDEAINEISTO
Kohi, Antti; Palo, Hannele; Päivärinta, Kimmo & Vihervä, Vesa 2009. Forum: Kulttuurien kohtaaminen. Otava, Keuruu.
Kohi, Antti; Palo, Hannele; Päivärinta, Kimmo & Vihervä, Vesa 2010. Forum: Eurooppalainen ihminen, Otava, Keuruu.
Kohi, Antti; Palo, Hannele; Päivärinta, Kimmo & Vihervä, Vesa 2012. Forum: Kansainväliset suhteet. Otava, Keuruu.
SÄHKÖISET LÄHTEET
“EU:n päämäärät ja arvot”. Euroopan unionin verkossa -verkkosivu. https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/principles-and-values/aims-and-values_fi. Viitattu: 10.11.2023.
Opetushallitus, Lukion opetussuunnitelman perusteet, 2003. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/47345_lukion_opetussuunnitelman_perusteet_2003.pdf. Viitattu: 21.11.2023.
KIRJALLISUUSLUETTELO
Apple, Michael & Christian-Smith, Linda (toim.) 1991. The Politics of the Textbook. Routledge, New York.
Aronowiz, Stanley & Giroux, Henry A. 1991. “Textual Authority, Culture, and the Politics of Literacy”. Teoksessa Apple, Michael & Christian-Smith, Linda (toim). The Politics of the Textbook. Routledge, New York. 213–241.
Brubaker, Rogers & Cooper, Frederick 2000. “Beyond ‘Identity.’” Theory and society 29 (1). 1–47.
Hall, Stuart 1999. Identiteetti. Suomentaneet ja toimittaneet Mikko Lehtonen ja Juha Herkman. Vastapaino, Tampere.
Hakosalo, Heini 2017. ”Alussa oli aate. Suomalainen aatehistoria ja aatehistorian Suomi”. Historiallinen aikakauskirja 4/2017, 426–434.
Sleeter, Christine E. & Grant, Carl A. 1991. “Race, Class, Gender and Disability in Current Textbooks”. Teoksessa Apple, Michael & Christian-Smith, Linda (toim). The Politics of the Textbook. Routledge, New York, 78–110.
Sulkunen, Irma, Niemi, Marjaana & Katajala-Peltomaa, Sari (toim.) 2016. Usko, tiede ja historiankirjoitus: Suomalaisia maailmankuvia keskiajalta 1900-luvulle. Helsinki, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Wallace, D. L. 2002. “Out in the Academy: Heterosexism, Invisibility, and Double Consciousness”. College English, 65 (1), 53–66.
Watt, Sophie 2009. “The Discursive Construction of Minority Identities in Contemporary France: A Comparative Analysis of Three ‘Human’ Exhibitions”. Teoksessa Saunders, Anna & Rorato, Laura, Essence and the Margin: National Identities and Collective Memories in Contemporary European Culture. Brill, Amsterdam, 37‒50.
- Apple & Christian-Smith 1991, 2¬¬–3. ↩
- Forum VI 2009, takakansi. ↩
- Hall 1999, 105. ↩
- Hall 1999, 77. ↩
- Hall 1999, 77. ↩
- Sulkunen ym. 2016, 10–11. ↩
- Sulkunen ym. 2016, 21–22. ↩
- Hakosalo 2017, 431. ↩
- Hakosalo 2017, 431. ↩
- Sulkunen ym. 2016, 23. ↩
- LOPS 2003, 178–180. ↩
- Sulkunen ym. 2016, 14–15. ↩
- Hall 1999, 78. ↩
- Foucault 1972; Hall 1999, 98. ↩
- Foucault 1972, 38; Hall 1999, 99. ↩
- Lukion opetussuunnitelman perusteet 2003, 176. ↩
- Lukion opetussuunnitelman perusteet 2003, 176. ↩
- Forum VI 2009, takakansi. ↩
- Forum II 2010, 11. ↩
- Forum II 2010, 11. ↩
- Sulkunen ym. 2016, 14. ↩
- Forum II 2010, 12. ↩
- Forum II 2010, 13. ↩
- Forum II 2010, 14–17. ↩
- Hall 1999, 47–51. ↩
- Forum II 2010, 21–26. ↩
- Forum II 2010, 45. ↩
- Forum II 2010, 48–58. ↩
- Forum II 2010, 48. ↩
- Forum II 2010, 13. ↩
- Forum II 2010, 54. ↩
- Lukion opetussuunnitelman perusteet 2003, 178. ↩
- Sleeter & Grant 1991, 78–80. ↩
- Euroopan unionin verkkosivut, ”EU:n päämäärät ja arvot”. https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/principles-and-values/aims-and-values_fi. ↩
- Forum II 2010, 57. ↩
- Forum II 2010, 45. ↩
- Aronowiz & Giroux 1991, 235–238. ↩
- Forum II 2010, 45. ↩
- Forum III 2012, 14. ↩
- Forum III 2012, 23–32. ↩
- Forum III 2012, 27-44. ↩
- Esimerkiksi Forum III 2012, 25: ”Toisaalta näin Ranska toivoi saavansa Isosta-Britanniasta liittolaisen Euroopassa voimistuvaa Saksaa vastaan.” Myös Forum III 2012, 33: ”Saksan voimakas kasvu huolestutti brittejä […]”. ↩
- Watt 2009, 45. ↩
- Forum III 2012, 28. ↩
- Hall 1999, 122. ↩
- Forum III 2012, 106. ↩
- Forum III 2012, 118.* ↩
- Forum III 2012, 118. ↩
- Brubaker, Cooper 2000, 6. ↩
- Brubaker, Cooper 2000, 6. ↩
- Forum III 2012, 96. ↩
- Forum III 2012, 124. ↩
- Forum III 2012, 122. ↩
- Forum III* 2012, 96. ↩
- Sulkunen ym. 2016, 23. ↩
- Wallace 2002, 53. ↩